Zašto vegani ne piju mleko?

Veganstvo je životna filozofija koja podrazumeva izbegavanje svake vrste nasilja i zloupotrebe životinja i zato vegani ne konzumiraju nijedan proizvod poreklom od životinja, niti dobijen (zlo)upotrebom životinja. Ovo se naročito odnosi na ishranu, pa tako i na mleko i mlečne proizvode – sir, jogurt, pavlaku, kiselo mleko.

Izvor: We Animals Media

Mnogi ljudi veruju da korišćenjem mleka ne nanose bol i patnju životinjama, što je apsolutno pogrešno. Takođe veruju da krave stalno imaju mleko, a ne pada im na pamet da je mleko povezano sa reprodukcijom, odnosno da sve ženke sisara (uključujući i žene) proizvode mleko isključivo za potrebe hranjenja mladunaca.

Šta je loše u konzumiranju mleka? Razlozi su prvenstveno strašna zloupotreba i patnja ovih životinja, a takođe treba dodati i pitanje štetnosti po životnu sredinu i po zdravlje ljudi.

Mladunci ostaju bez potrebne hrane

Konzumirajući mleko, čovek oduzima hranu namenjenu mladuncima – telićima, jarićima, jagnjićima; oduzima im hranu koja je namenjena isključivo njima, onako kako je priroda to namenila i koja im je neophodna za razvoj i rast.

Izvor: We Animals Media

Odvajanje beba od majki

Telad se nasilno odvajaju od majki i odvode se u posebne kontejnere, kako ne bi bili blizu majki i sisali mleko, ili im se dozvoljava da budu uz majku, ali bez bliskog kontakta, stavljajući im posebne vrste brnjica-prstenova kroz njušku, a koje služe da spreče mladunca da sisa.

Emotivni stres i bol

Dokazano je da krave imaju pamćenje od bar 3 godine, tako da one dugo pamte svako oduzimanje njihovih beba, a to se dešava svake godine. Neretko ove majke tužno plaču i muču za svojim bebama, a ponekad i trče za kolima koja odvoze njihovo mladunče koje se tek rodilo daleko od njih.

Mladunci inače nemaju lepu sudbinu, jer ih ubijaju u starosti od 2 dana do 6 meseci, posebno ukoliko je u pitanju muško tele.

Izvor: We Animals Media

Loš tretman i veštačko osemenjavanje krava

Danas su sve krave u mlečnoj industriji zapravo genetski modifikovane tako da mogu da proizvedu i po 10 puta više mleka nego što bi to u prirodi bio slučaj. Tako one provode ceo život naduvene i u bolovima, podložne raznim bolestima, dok ne iscede iz njih i poslednju kap života.

Kako ima mnogo krava u ovim „fabrikama“ mleka, tretman je slab, nema odgovarajuće veterinarske nege niti uslova za život, jer to nije u interesu profita. Često možemo videti prizore krava koje hramlju, vuku se, imaju tumore na vimenima ili žive u sopstvenom izmetu i blatu, dubokom čak i do kolena.

Čovek besomučno i veštački osemenjuje krave kako bi ih doveo u stanje koje je potrebno da bi proizvodile mleko. Ovakvo osemenjavanje je nasilje nad kravama i silovanje prirode. Samo osemenjavanje se vrši na takav način koji se slobodno može okarakterisati kao bestijalnost (počevši od načina na koji se uzima seme od bikova, preko guranja ruku i metalnih sprava u reproduktivne organe krave).

Izvor: We Animals Media

Bol prilikom veštačkog muženja

Krave ne vole veštačku i mehaničku mužu; osećaj kada doje svoje mladunce je potpuno drugačiji od onog kada su prikačene na mašine; često im nastaju rane na vimenu, a koje se ne leče i ne tretiraju od strane veterinara. Zbog toga krave osećaju veliku bol, stvara se mastitis, kao i gnoj koji je posle prisutan u mleku.

Mleko je nezdravo

Uvreženo je shvatanje da konzumiranje mleka pojačava nivo kalcijuma u organizmu, ali je nauka zapravo pokazala suprotno, da mleko izvlači kalcijum, te da je osteoporoza opasnost koja je u značajnom procentu povećana upravo zbog upotrebe mleka. Takođe, kazein i laktoza su sastojci mleka koje ne prijaju čoveku; kod dece izazivaju alergije i ekceme, a kod odraslih tegobe gastrointestalnog trakta, jer ljudsko telo nema potrebne enzime za preradu i varenje ove hrane.

Mleko takođe značajno utiče na nivo holesterola u krvi, a hormoni u mleku utiču i na hormonalni status onoga ko konzumira mleko. Kravama se daju i značajne količine antibiotika (ili se oni dodaju u mleko), kako bi se sprečile bakterijske infekcije, što dovodi do rezistencije na ove važne lekove.

Izvor: We Animals Media

Skidanje rogova

Krave, kao i bikovi, prirodno imaju rogove. Kako ne bi bile u mogućnosti da se brane upotrebom rogova, na nehuman i bolan način se rogovi uklanjaju tako što se čupaju i seku metalnim kleštima ili im se utiskuje vrelo gvožđe na mesta rasta rogova i tako sprečava da izrastu u budućnosti. Nekad se u ove svrhe koriste i hemijske supstance.

Emisije gasova i globalno zagrevanje

Krave u prirodi pasu travu. Međutim, zbog ubrzane proizvodnje i zbog smanjenja troškova gajenja, bilo je potrebno mnogo krava staviti na što manje prostora, te tamo nije više bilo mogućnosti za ispašu. Tako su krave počele da dobijaju soju i slične biljke za hranu, a koje nisu odgovarale njihovom digestivnom sistemu. Tako krave, zbog uticaja čoveka na njihovu ishranu, kao i na njihovu reprodukciju i brojčano stanje, proizvode previše gasa metana, koji pak dovodi do povećanja temperature i globalnog zagrevanja.

Slična stvar je i sa đubrivom koje proizvodi ovako neprirodno veliki broj krava (i drugih životinja u agroindustriji) – proizvodi se nenormalna količina đubreta, odnosno đubriva, koja se nema gde iskoristiti, te tako završava u rekama i morima, utičući na vodeni svet i trajno zagađujući životnu sredinu.

Kratak život i odlazak u klanicu

Krave koje su ovako eksploatisane obično kratko žive, jer ih veštački osemenjuju, forsiraju trudnoće, mehanički muzu i daju im se nebrojene injekcije steroida i antibiotika. Ovakvo telo je istrošeno, umorno i brzo propada. U industriji mleka krave žive oko 5 godina, dok bi u prirodi živele do 25 godina.

Na kraju, ovako mučki iskorišćavane i iscrpljene, odlaze ipak u smrt; jeftino ih prodaju klanicama, gde im često deru kožu na živo, zbog brzine koja se zahteva u ubijanju na traci. Njihova koža se koristi za obuću i odeću, meso za jeftinu brzu hranu ili hranu za kućne ljubimce.

Izvor: We Animals Media

Ova divna, ogromna i dobroćudna bića su najgore eksploatisane i najviše zloupotrebljene životinje u agroindustriji (ako ne i šire), kako fizički tako i emotivno. One to svakako nisu zaslužile. Zato vegani ne piju mleko. Zato se vegani bore za oslobođenje životinja. Zato nam se i ti pridruži!

Autorka: Iva Damnjanović