Aktivisti Vege zajednice održali su miran protest ispred Imleka u čast svih žrtava mlečne industrije

Desetak aktivistkinja i aktivista Udruženja Vege zajednica održali su danas miran protest ispred Imleka, simbolično na Svetski dan biljnih mleka. Upravi ove kompanije predali su pismo u kojem traže prestanak eksploatacije životinja i prelazak na proizvodnju biljnih mleka kao moralnu alternativu.

Danas, 22. avgusta, Svetski je dan biljnih mleka. Ovaj dan borci i borkinje za prava životinja obeležili su minutom ćutanja ispred kompanije Imlek, koji je posvećen svim kravama koje su žrtve mlečne industrije. Obučeni u crno, sa transparentima koji odgovaraju i aludiraju na slogane ove industrije „Ubijanje je greh“ i „Imlek – sinonim za patnju“, stajali su na ulazu u ovu kompaniju.

U pismu koje su uputili upravi ove kompanije pozivaju na odgovornost i poručuju da ne skrivaju od javnosti kako izgleda život mlečnih krava, od kojih se odvaja telad da bi ljudima mogli da prodaju njihovo mleko.

„Sudbine životinja koje pate i robuju pohlepnom kapitalizmu i bezumnom konzumerizmu nisu skrivene samo iza debelih zidova udaljenih hala u kojima se te životinje drže zatočene, već i iza reklama i marketinških trikova koje kompanije kao što je Imlek plasiraju da bi zavarale svoje kupce“ – navodi se u pismu Vege zajednice. Da bi ljudi mogli da naprave savestan izbor, oni moraju biti informisani.

Aktivisti ovog udruženja pozivaju Imlek da krene sa proizvodnjom biljnih mleka i da uporedo s tim prestane da eksploatiše i šalje na klanje ,,istrošene” životinje koje posle 5–6 godina fizičkog i emotivnog iscrpljivanja završavaju na klanje, a  u normalnim okolnostima,  na slobodi bi mogle živeti 20–30 godina.

Dejana Cvetković