O nama

Vege zajednicu pokrenula je 23. juna 2019. godine grupa aktivistkinja i aktivista sa ciljem stvaranja stabilne i funkcionalne veganske zajednice u Srbiji. Naša vizija je svet u kome se život i sloboda svake životinje vrednuje i poštuje.

Želimo da Vege zajednica bude spona saradnje i susreta svih aktivistkinja, aktivista kao i organizacija koje za cilj imaju prevazilaženje eksploatacije do konačnog oslobođenja životinja.

Naš rad će se bazirati na stvaranju široke mreže pojedinaca, institucija, grupa i organizacija zainteresovanih za afirmisanje i proučavanje veganstva. Organizovaćemo i podržavati javne događaje, kao što su ulične i onlajn akcije, stručni skupovi, seminari, radionice i kulturno-umetničke manifestacije. Važan deo našeg rada činiće naučna i stručna istraživanja, koja će omogućiti veću dostupnost informacija široj javnosti o značaju slobode i prava životinja, važnosti očuvanja i zaštite životne sredine i zdravstvenoj prednosti celovite biljne ishrane bez namirnica životinjskog porekla, kao i o ostalim aspektima veganstva. Trudićemo se da podržimo i povećamo broj etičkih proizvođača i veganskih usluga, kako bismo stvorili temelje potrošačkog društva koje se zasniva na etičkim kvalitetima.

Osnaživanjem i obrazovanjem pojedinaca i zajednice nastojaćemo da formiramo stabilan i dostupan veganski ekosistem što podrazumeva ravnopravni socijalni tretman veganstva u javnim, kulturnim i društvenim institucijama i na manifestacijama.