Čoveka ništa ne košta da bude dobar prema životinji.
― Hoakin Finiks

Organizacija događaja

Snaga leži u okupljenim pojedincima, koji crpe dobru energiju iz svog okruženja, povezuju se i međusobno osnažuju. Događaji su nam veoma važni jer imamo priliku da uživo okupimo ljude zainteresovane za dobrobit životinja, kao i aktiviste, aktivistkinje i organizacije za prava životinja. Svi događaji koje održavamo posvećeni su promovisanju veganstva i pravu i oslobođenju životinja, kao i prikupljanju sredstava za pomoć životinjama. Na našim događajima možete se edukovati, povezati, razgovarati, probati ukusnu vegansku hranu i gledati dobre filmove. Svesni smo da se dobar deo međuljudskih odnosa preselio na mreže, pa tako vidimo veliki potencijal i važnost u sprovođenju i podržavanju i dobrih online akcija. One omogućavaju brže širenje informacija i dopiranje do većeg broja ljudi.

MARŠ I NEDELJA ZA ŽIVOTINJE

Prvog oktobra 2022. održan je prvi veliki Marš za životinje u Srbiji. Cilj ovog događaja je bio da okupi sve one koji su ikada osetili nepravdu prema životinjama i žele da pokažu da im je stalo, da dignu glas i učine ovaj svet boljim i pravednijim mestom za sve životinje. Samom događaju je prethodio edukativno-zabavni program „Nedelja za životinje“ koji je održan na više lokacija u Beogradu od 26. do 30. septembra.

SOLIDARNE POP-UP POSLASTIČARNICE

Solidarna pop up poslastičarnica je benefit događaj koji smo do sada uspešno organizovali već dva puta. Odrede se minimalne donacije za kolače koje su spremile naše volonterke i volonteri ili donirali restorani i poslastičarnice i na taj način prikupimo novac za životinje kojima je to najviše potrebno.

INTERNACIONALNI ONLAJN PROTEST ZA KOKOŠKE

Svake godine 4. maja organizujemo internacionalni onlajn protest povodom Međunarodnog dana poštovanja prema kokoškama kako bismo podsetili na najmasovnije eksploatisane žrtve agroindustrije – kokoške. Pozivamo druga udruženja širom sveta i pojedince kojima je stalo do dobrobiti i prava životinja da se pridruže protestu i podele informacije o industriji jaja koje uvek dan ranije podelimo na svom profilu.

PROJEKCIJE FILMOVA

Tokom 2019. godine organizovali smo više projekcija filmova u različitim gradovima u Srbiji. Pored toga što na ovaj način radimo na podizanju svesti, radimo i na decentralizacije veganskog pokreta.

Edukacija

Obrazovanje koje dobijamo u školskom sistemu ne pokriva važne informacije koje se tiču naše ishrane sa aspekta etike, zdravlja i zaštite životne sredine. Štaviše, kroz školski sistem normalizovano je konzumiranje proizvoda životinjskog porekla. Informacije su veoma važne jer nam omogućavaju da razbijemo mitove kreirane od detinjstva i pružaju nam bolji uvid u ono što je zaista dobro za nas. U skladu sa ovim, prikupljanje, analiziranje i objavljivanje informacija zasnovanih na kredibilnim izvorima zauzima veliki deo našeg rada.

Vege bilten

Vege bilten je besplatan onlajn časopis koji su izrađivale naše volonterke i volonteri od aprila 2020. do decembra 2022. Ako želite da čitate tekstove o odnosu ljudi prema neljudskim životinjama i o njihovim karakteristikama, ukoliko volite da istražujete interesantne i ukusne recepte ili dobijete preporuke za knjige i filmove, javite nam se na društvenim mrežama ili preko našeg mejla vegezajednica@office.org! Sigurni smo da ćete uživati dok listate naš Vege bilten, ali i naučiti nešto novo i zanimljivo.

Vege vodič

Vege vodič je prvi vodič kroz veganstvo na srpskom jeziku. Na ovom vodiču radilo je 20 volontera udruženja Vege zajednica, koja je izdavač ove publikacije. Vege vodič će se naći na svim veganskim i brojnim vege-friendly kafićima, restoranima i udruženjima širom Srbije, a takođe i u Narodnoj biblioteci. Prvi tiraž od 1600 primeraka je odštampan uz pomoć sponzorstva veganskih biznisa, kao i individualnih donacija simpatizera Vege zajednice. Svaki primerak Vege vodiča je potpuno besplatan za sve one koji žele da saznaju više o veganstvu i o veganskom načinu života. Postoji i digitalna verzija ovog vodiča koja će biti ažurirana novim podacima, a možete je pronaći na sajtu govegan.rs.

Outdoor kampanje

Trudimo se da budemo prisutni u javnosti kroz različite marketinške strategije. Do sada smo već nekoliko puta imali svoje bilborde i brending javnih prevoza. Na ovo gledamo kao na još jedan vid edukacije stanovništva.

Korporativni outreach

Ovaj segment našeg rada posmatramo samo kao prelazni korak do konačanog oslobođenja životinja. Veganstvo nije trend, ali je definitivno promena koja zahteva promenu na tržištu. Živimo u takvom društvu gde korporacije imaju moć da poboljšaju život milionima životinja samo jednim korakom, reformom svoje politike poslovanja. Naš tim, kroz direktne pregovore sa kompanijama, podstiče promene koje će značajno umanjiti patnju životinja, okončavanjem najokrutnijih standardnih praksi na farmama i u klanicama.

Posetite sajt naše kampanje Slomimo kaveze